– Bár egyre több szó esik róla, mégsem mindenki tudja még, mi igazából a családállítás. Ez pontosan mire derít fényt?

– Elmesélek egy példát a saját családom történetéből. A világháború idején nagyapám meghalt Budapest közelében, és a családom nem kapott semmi hírt felőle hosszú ideig. A nagyanyám eközben egy másik katona gyermekét hordta a szíve alatt, de ez családi titok maradt. Nem tudtam róla egészen addig, amíg egy családállítás során ez kiderült számomra.
Amikor valaki eltűnik vagy meghal a háborúban, és a családja nem kap hírt felőle évekig, akkor egy idő után senki sem beszél róla. Az is családi titok, ha a gyermeknek ismeretlen az apja. Minden ilyen esetet lenyomunk a tudatos szint alá, és ez komoly következményekkel jár a következő generációra nézve. Az utódok depressziósak lesznek, és nem engedik meg maguknak, hogy boldogok legyenek, mert a nagymama is mindig szomorú volt. Átveszik az ősök érzéseit. A családállítás begyógyíthatja ezeket a sebeket azáltal, hogy visszahozza a békét és a szeretetet a családba. Ezután a családtagok a saját életüket élhetik és nagyobb örömöt lelhetnek benne.
Minden családban van titok, tabu, és minden családrendszerben történtek drámai események, mint például egy gyermek bántalmazása, korán elhunyt gyermek vagy válás, aminek a fájdalma még nem oldódott, és ezekből blokkok alakulnak ki. Ezzel a módszerrel minden probléma a felszínre hozható és átalakítható, hogy a szeretet (a családrendszerek energiája) újra áramolhasson.

– Hogyan segít ez a módszer válás esetén ?
– Az emberek gyakran beleragadnak a régi fájdalmaikba, a bűntudat érzésébe. Régebben csak hosszú terápiás munkával szabadulhattak meg ezektől. A családállítás segítségével ez ma már jóval gyorsabban és egyszerűbben lehetséges. Egy erős “lökést” kapunk általa, ami visszatérít a saját életutunkra.

– Úgy érti, hogy ehhez akár egy alkalom (egy állítás) is elég lehet?

– Igen, van úgy, hogy egy alkalom is elegendő. Mert amikor valaki részt vesz egy hétvégés programon (egy vagy két napos) családállításon, a sajátján kívül még megtapasztalja 10-12 különböző család történetét. Azok is kapcsolódnak hozzá.

– De a többi nem az ő családjának a története. Akkor hogyan segítenek rajta?
– Igen, ez igaz, de megmagyarázom miért van ez így. Vegyünk átlagosan 30 évet generációnként, ha 20 generációval számolunk az 600 év. Tehát 600 évvel ezelőtt kb. 1 millió ősöd élt, és te közvetlen rokonságban vagy mindegyikkel. A családfáink a magasban összeérnek: ha 20 generációt visszamegyünk, akkor mindannyian testvérek vagyunk. A 20 generáció története (erőszak, gyilkosság, elveszített gyermekek, háborúk) a mi közös traumánk.
A családállítás segítségével meggyógyíthatod a belső világodat, és élheted az életedet a saját választásaid és döntéseid szerint. Visszaadhatod az átvett érzelmeket (mint a nagymama szomorúsága) és az átvett szerepeket, amikről azt hitted, hogy a tieid. Ha próbálod megmenteni a szüleidet, akkor olyan szerepet vállalsz magadra, ami nem a tiéd. Egy idő után üresnek és depressziósnak érzed magad és ez megakadályozza azt, hogy valóban felnőtté válj. Fogadd el mindazt, amit a szüleid adnak neked és add tovább a párodnak és a gyermekeidnek. De soha ne vissza a szüleidnek! A folyó a tengerbe siet, és nem áramolhat visszafelé …

– Ön együtt alkalmazza a kineziológiát a családállítással, ez pedig nagyon speciális. A családállításhoz mit ad hozzá a kineziológia ?
– A családállítások során időnként nem tudjuk, hogy a kliens anyai vagy apai családjával kellene dolgoznunk. A résztvevő legbelsőbb, legmélyebb szükségleteinek megtalálásához nagyon jól bevált módszer az izomtesztelés. Így nem a saját elképzeléseimet követem, hanem a kliens tudattalanját kérdezem, és az igazság nyomába szegődök. Tiszteletben tartom a szükségleteit, és nem erőszakolok ki egy megoldást, amiről én azt gondolom, hogy az a legjobb a számára. Tehát a két módszer kombinálása nagyon hasznos. Már több mint 10 éve így dolgozunk a feleségemmel, Evával. Nagyon jó eredményeket értünk el egész Európában és a tengerentúlon is. A résztvevők szeretik, mert ez egy gyengéd módszer.

– Hogyan óvja meg a klienseit az érzelmi megrázkódtatástól?
– Ha szükségesnek ítélem, akkor az állítás után leülök vele négyszemközt, és például a meridiánpontok masszírozásával oldom ki az erős érzelmeket, hogy megnyugodjon.

– Mik azok a segítő szavak, oldó mondatok ?
– Néha fontos kimondani egy-egy mondatot az állítás során a szülőnek, vagy egy másik családtagnak. Előfordulhat, hogy a résztvevő édesanyja nagyon szomorú, mert elveszített korábban egy gyermeket. A kliens kötve érzi magát, mert nem engedi el az anyja. A szülő ezt a korábban elhunyt gyermeket látja benne, ezért fontos hangosan kimondania: “Anya, én csak a te második gyermeked vagyok, nem helyettesíthetem számodra az elsőt.” Ennek az mondatnak oldó, gyógyító hatása van.

– Honnak tudják az állítás résztvevői, hogy mit kell mondaniuk? Honnan jönnek ezek a mondatok?
– A családállításnak az a különlegessége, hogy a jelenlevők közül képviselőket választunk egy-egy családtag szerepére, és még ha a kiválasztott személy nem is ismeri a családot, teljesen át tudja venni annak érzéseit. Ez egyfajta telepátia, amire bárki képes, amit bárki megtapasztalhat. Olyan ez, mint az elektromosság: nem tudjuk pontosan, hogyan működik, de használjuk.
Tudományosan is igazolták már a létezését ennek az energiamezőnek, ami az egész világon egyformán működik. Segítségével a képviselő be tud lépni a család energiarendszerébe, és egy belső képet tud megmutatni belőle. Ennek a képnek a segítségével tudunk rálátni arra, hogy mi terheli a családot.

– Ehhez szükséges előbb az aurát is megtisztítani?
– Nem, mi nem dolgozunk közvetlenül az aurával. Ez az energiamező tisztítja meg az aurát és a családi rendszert. Például: a nagymama nagyon keményszívű asszony volt, aki nem tudta elgyászolni a világháborúban elvesztett első férjét. A családállítás során megtörténhet, hogy ezek az el nem sírt könnyek előjönnek és begyógyítják a szívét. Hosszú idő elteltével újra helyreáll a rend, a béke a családban.

– Ön tapasztalt már olyat, hogy egy tragikus hirtelenséggel elhunyt ember lelke itt reked és bolyong közöttünk?
– Igen, néha látunk olyat is a családállítás során, hogy a holtak nem találják a másvilágra vezető utat. Ilyenkor egy kicsit a sámán feladatát is el kell látnunk, hogy kiszabadítsunk egy lelket, aki nem fogta fel (például egy baleset során), mi is történt vele. Egész egyszerűen nincs tudatában annak, hogy elvesztette az életét. Amint ezt megérti, megtalálja lelki békéjét és el tud jutni a kollektív tudattalanba.

– Mi volt a legnagyobb spirituális élménye a munkája során?
– Említettem a beszélgetés elején, hogy mi történt a nagyapámmal a háborúban. Számomra a legnagyobb spirituális élmény ebből fakad: letehettem a családom nehéz sorsát, mert nem kellett a kirekesztett nagyapám életét magamra vennem. Így teljesen szabadnak érzem magam, és szeretem azt, amit csinálok. Másoknak is segíthetek, mert már nem cipelem ezt a családi terhet.

– Mi a karma és az előző életek szerepe a családállításban?
Az állítások során nem foglalkozunk a karmával. Nem fontos tudni, hogy a családi teher karmikus vagy sem. Én a jelenre összpontosítok. Fontosabb, hogy most mit tehetünk magunkért, mint az, hogy a múltat boncolgassuk és a miérteken rágódjunk. Egyszerűen csak dolgozom a traumával, ami feljön és blokkolja a szeretet áramlását. Nem kérdezgetem, hogy a családi múltból jön vagy előző életből, mert a megoldás szempontjából ez nem lényeges.

– Létezik olyan, hogy megátkoztak valakit, és ennek a terhét viszik tovább a generációk?
– Igen, a családi teher kapcsolódhat átokhoz is. Vegyünk egy példát: a dédmama száján kiszaladt egy átokkal felérő mondat, miután korán elvesztette három gyermekét: “Száradjon ki a méhe minden asszonynak ebben a családban !”. Előfordulhat, hogy a dédunokák közül lesznek olyanok, akik az ő sorsát ismétlik majd.

A családállítás során megtanuljuk mások nehéz sorsát tisztelni. A legérdekesebb, hogy ez a módszer kultúráktól függetlenül ugyanúgy működik mindenhol a világon. Jártunk Norvégiában, Japánban, Brazíliában: teljesen különböző szituációkban ugyanazok a sorsminták bukkannak fel. Ugyanazt érezte a magányos norvég tengerészfeleség, akinek a férjét minden kikötőben más asszony várta, mint az az asszony, akinek a háborúban tűnt el a férje.
Gyakran megkérdezik tőlem: Hogyhogy nem égsz ki ennyi tragédia láttán? A válaszom pedig ez: szeretem a munkámat és az embereket, akikkel együtt dolgozom. Szeretem a családjuk történetét, még az alkoholista nagyapjukat is szeretem. Ez a titok nyitja!

Az interjút készítette:
Szabó Kata  30/ 577 1650
Testi – lelki – szellemi oldódás
Stresszoldás a kineziológia segítségével:
http://stresszoldas.blogspot.com/

Szabó János közreműködésével http://hellingermodszer.blogspot.com/